skip to Main Content
Slik Får Du Orkideen Til å Blomstre!

Slik får du orkideen til å blomstre!

Det er ingen kunst å få orkideer til å blomstre. Her er våre beste tips!

 

Vanning
Det finnes mange myter om hvordan orkideene skal vannes. Èn ting er i alle fall sikkert – orkideer skal ha vann, og da gjerne en skikkelig gjennomvanning èn gang i uken. Dypp gjerne potten i lunkent vann og la planten stå i 5- 10 minutter for å bli skikkelig gjennomvannet. Selv om orkideer elsker høy luftfuktighet, liker den ikke å bli stående med røttene i vann for lenge. Husk derfor å helle av overflødig vann i potten. Men en dusj på bladene og luftrøttene av og til, trives denne planten godt med.

 

Plassering og gjødsling
Orkideer skal stå lyst, men ikke i direkte sol. For å få en ekstra frodig plante er det en god investering å gjødsle planten en gang per måneden med orkidegjødsel.

Orkideer har sin egen syklus hvor noen blomstrer kun en gang, mens andre hvert halvår – så ikke kast plantene når de er ferdig avblomstret. Den mest populære av alle er Phalaenopsis, kanskje ikke så overraskende da du enkelt kan få en ny blomstring hvis du følger disse rådene.

Etter avblomstring skal planten stå kjølig, men lyst.
Klipp av den øverste delen av stengelen – like over andre «øyet» (ledd i stengelen) – det vil som regel komme nye blomsteranlegg derfra.
Hvis hele stengelen har tørket inn, kan du klippe av helt ned til bladfestet og etter en stund vil det vokse frem nye stengel med blomsteranlegg.
Det viktigste er å ha et knippe med tålmodighet, og la orkideen stå i fred.

 

Ny potte
Etter 2-3 år er det på tide å potte om orkideen. Jorden må være luftig og det er derfor nødvendig å kjøpe bark som er spesialtilpasset orkideer. Tørre og gamle røtter kan klippes av. Orkideer har løftrøtter (vokser over jorden) – viktig at disse også får vann når du vanner. Orkideer blir dyrket i gjennomsiktige potter og det er fordi røttene trives med lys. Sett derfor orkideene i en transparent pyntepotte – da trives den aller best.

Back To Top